Toezichthouder DNB verwacht dat Nederlandse banken zonder veel kleerscheuren uit het strenge Europese bankenonderzoek komen. Ook de risico’s die banken lopen met beleggingen in commercieel vastgoed zouden hanteerbaar zijn.
Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) vrijdag.
De krant citeert directeur toezicht Jan Sijbrand. ,,Als ik problemen had vermoed bij Nederlandse banken, dan had ik er al iets aan gedaan. In het algemeen kun je nooit uitsluiten dat er straks ergens een probleem zit. Maar we zijn er lang genoeg mee bezig geweest voor de banken om de zaken op orde te hebben”, aldus de bestuurder.
Commercieel vastgoed bij Nederlandse banken
Sijbrand waarschuwde begin 2012 zelf dat dat commerciële vastgoedportefeuilles bij Nederlandse banken extra aandacht vroegen. Begin dit jaar moest de staat SNS Reaal nationaliseren, omdat problemen met rotte kredieten in het commercieel vastgoed de bankverzekeraar boven het hoofd waren gegroeid.
Maar volgens DNB-bestuurder Sijbrand zijn de kapitaalbuffers van grote Nederlandse banken op aandringen van de toezichthouder inmiddels met zo’n zes miljard euro verhoogd, zegt hij tegen het FD,. Met 110 miljard euro aan leningen in commercieel vastgoed zijn Nederlandse banken nog wel kwetsbaar, maar ze kunnen de komende test van de Europese Centrale Bank waarschijnlijk wel doorstaan.
ECB dreigt banken te laten zakken
Europese Centrale Bank (ECB) zal overigens niet aarzelen om banken te laten zakken voor de stresstest waaraan zij binnenkort worden onderworpen, zei ECB-president Mario Draghi woensdag tegen Bloomberg Television,
Draghi gaf hierbij een een toelichting op de bekendmaking dat de ECB 124 grote Europese banken onder de loep gaat nemen om hun financiële kracht te bepalen.
Volgens Draghi zullen sommige banken moeten falen bij de stresstest om de geloofwaardigheid van het onderzoek te bewijzen. ,,Als ze moeten zakken, dan zullen ze zakken. Daar bestaat geen twijfel over'', aldus de ECB-president.
De ECB start zijn onderzoek in november en verwacht de operatie in oktober volgend jaar af te ronden, voordat de centrale bank het toezicht op de grote banken overneemt. Er worden ook diverse Nederlandse banken onderzocht. Uit het onderzoek moet blijken welke banken extra kapitaal nodig hebben om hun toekomst te verzekeren.
Draghi zei dat het uiteindelijke doel van de test is om het vertrouwen van de private sector in de banken en hun financiële posities te herstellen of te versterken. De ECB-president gaf aan dat hij er zeker van is dat Europese overheden klaar zullen staan om eventuele kapitaaltekorten bij banken die door de test aan het licht komen op te vullen.
Zie ook het artikel: Mathijs Bouman: klein detail, ECB heeft geen vangnet om banken te redden
ECB-bestuurslid Jörg Asmussen stelde eerder deze maand dat de stresstest van de ECB de ,,derde en laatste kans'' is om het vertrouwen in de Europese bankensector te herstellen. Volgens Asmussen hebben twee eerdere stresstesten van de Europese bankenautoriteit EBA niet het gewenste resultaat gehad.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl